Składniki na spód: około 200 g herbatników maślanych, 100 gram roztopionego masła
Masa serowa: 1 kilogram sera, 4 średnie jajka, 1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym, 3/4 szklanki cukru, około 3 łyżek mąki ziemniaczanej, 200 ml śmietanki 30%
Polewa: 1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym, 3 łyżki mleka
Kajmakowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozkruszamy, i następnie dodajemy roztopione masło. Wszystko mieszamy ze sobą i wykładamy na okrągłą blaszkę i wyrównujemy, odstawiamy do lodówki na około 30 min.
2.Masę serową ucieramy razem z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku, i jednej łyżce masy kajmak i tak 4 razy. Następnie dolewamy śmietanę i chwile ubijamy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
3.Sernik pieczemy około 60 min w 165 stopniach.
Zostawiamy go do wystygnięcia przy uchylonych drzwiczkach z piekarnika.
Porady
Gotowy sernik można udekorować prażonymi migdałami, bądź orzechami. Myślę że nawet i świeże truskawki by się idealnie sprawdziły.
Komentarze