kajmakowiec na krakersach

4.99 (149 ocen)

  • 15 min

Szybkie i łatwe ciasto, przygotujemy je w kwadrans. Nie za słodkie, słodycz przełamują słone krakersy. W połączeniu z migdałami, tworzą przyjemnie chrupiącą całość. Ciasto jest bardzo podzielne. Przepis pochodzi z Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji.

  • 15 min

Składniki:

  • foremka 24*24 cm
    na krem budyniowy:

    1 litr mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    1 jajko
    3/4 szklanki cukru
    250 g masła
    dodatkowo:
    1,5 paczki krakersów
    1 puszka masy kajmakowej
    400 ml śmietanki kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    100 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.99 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Kajmakowiec na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połowę mleka wymieszać z jajkiem, mąką, budyniem i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem. Mieszając wlać mleko z mąką i gotować około 3-4 minut, aż powstanie gęsty budyń. Przestudzić.
  • 2. Foremkę wyłożyć papierem. Rozłożyć warstwę krakersów. Posmarować je kajmakiem i przykryć drugą warstwą krakersów. Wyłożyć przestudzony budyń i przykryć resztą krakersów. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i połączyć ze śmietaną. Wyłożyć na krakersy i posypać migdałami.

Porady

Ciasto najlepiej odstawić na noc, aby smaki się połączyły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować