Ciasto Kajmakowa pysznotka

4.5 (141 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pysznotka to dwa kruche ciasta pieczone z bezą i siekanymi orzechami, przełożone masą budyniową. Moja jest bardzo podobna do tej tradycyjnej, z tym, że masa jest z dodatkiem kajmaku. Ciasto jest dość słodkie, ale w tym połączeniu ta Pysznotka to prawdziwa pychotka :)

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:

    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/3 szklanki cukru białego
    200 g masła
    3 żółtka
    3 łyżki śmietany 18%

    DWIE BEZY Z ORZECHAMI:

    6 białek
    2 szczypty soli
    1 szklanka cukru białego
    2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    ok 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

    KREM KAJMAKOWY:

    2 szklanki mleka
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 żółtka
    1 puszka masy kajmakowej
    200 g masła
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Ciasto kajmakowa pysznotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23qpgch 1. Wszystkie składniki na ciasto kruche umieścić na stolnicy, posiekać nożem, a następnie zagnieść. Podzielić na dwie równe części i jedną z nich wylepić dno blaszki 23 x 33 z wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce.
  • image-01dticx 2. 3 białka ubić ze szczyptą soli i ubijając wsypywać porcjami cukier. Ubijać, aż cukier całkiem się rozpuści. Blachę z surowym ciastem posmarować 3 łyżkami dżemu porzeczkowego i wyłożyć na to ubitą pianę z białek. Wyrównać i rozsypać na wierzchu drobno posiekane orzechy, można je trochę wmieszać. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C z grzaniem góra - dół i piec przez około 30 min. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta - smarujemy dżemem, wykładamy pianę z białek, posypujemy orzechami i pieczemy.
  • image-04qa3op 3. Pół szklanki mleka rozmącić z żółtkami i mąką. Resztę mleka przelać do garnka i podgrzewając połączyć z masą kajmakową. Dla ułatwienia można zmiksować blenderem, a gdyby nadal były grudki przelać przez sitko. Kiedy się zagotuje wlać mieszankę z mąki i ugotować gęsty budyń. Przykryć folią spożywczą, tak aby była przyklejona na powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • image-1bjhmlo 4. Miękkie masło zmiksować i w kilku porcjach utrzeć z wystudzonym budyniem. Masę rozsmarować na jednym upieczonym kruchym blacie ciasta i przykryć drugim lekko dociskając. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Masa budyniowa Masa kajmakowa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne Obiad

Podobne przepisy

4.5 (166 ocen)

image-152tb7t

To może cię zainteresować