Kajmakowa karpatka

4.5 (182 ocen)

  • 1 godz. 5 min

Karpatka z pysznym kremem kajmakowym rozpływa się w ustach polecam z filiżanką małej czarnej najlepiej już bez cukru..:)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki margaryny
    1 szklanka wody
    1 szklanka mąki
    szczypta soli
    5 jajek
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem kajmakowy:
    2 szklanki mleka
    1 duży budyń toffi na 3/4 litra mleka
    20 dag masła
    400 g masy kajmakowej w puszce
    Dodatkowo:
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto parzone Karpatka Desery

Kajmakowa karpatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Ciasto: margarynę przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy.Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy po jednym jajku cały czas mieszając,aż do skończenia jajek,pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i jeszcze raz dokładnie mieszamy mikserem. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy do wyłożonych pergaminem dwóch jednakowych blaszek o wym 23/35 cm wkładamy do nagrzanego do 180*c i pieczemy około 25 minut. Studzimy na kratce kuchennej.
  • Przełożenie kremem 2. Krem kajmakowy: Na mleku gotujemy budyń zostawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszysto dodajemy po łyżce zimnego budyniu toffi i ucieramy na krem pod koniec dodajemy do kremu masę kajmakową i miksujemy wszystko razem do połączenia. Tak przygotowanym kremem przekładamy jeden płat ciasta i przykrywamy drugim. Ciasto schłodzić w lodówce.Oprószamy cukrem pudrem przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Masa kajmakowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować