Kajmaczek

0 (0 ocen)

Ciasto kruche, z masą krówkową z polewą czekoladową.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 500g mąki pszennej
    - 5 żółtek
    - margaryna 250g
    0,5 szklanki cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki wiórek kokosowych

    Krem:
    - puszka masy kajmakowej 400g
    - pół kostki masła 125g

    Dodatkowo:
    - herbatniki ( tyle, by wyłożyć dużą prostokątną blaszkę )
    - 2 tabliczki mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kajmaczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut, Po upieczeniu wystudzić.
  • 2. MASA: masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo łyżkami masę kajmakową. Gdy krem stanie się aksamitny i gładki wykładamy go na upieczone ciasto.
  • 3. Następnie na krem wykładamy herbatniki,. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy nią herbatniki.
  • 4. Ciasto wstawić do lodówki na ok 3 godziny do stężenia masy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować