Kaiserschmarrn z truskawkami na ciepło

4.5 (165 ocen)

Biszkoptowy omlet, delikatny, bardzo puchaty. Świetny na śniadanie albo deser. Podaję do niego truskawki na ciepło.

Składniki:

  • 2 jajka, osobno białka i żółtka
    2 łyżki cukru
    3 czubate łyżki mąki
    1/2 szklanki mleka
    1/2 łyżka masła
    cukier puder do oprószenia omleta

    8-10 truskawek
    1-2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżka alkoholu, np. żubrówki lub rumu
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Desery Omlet Omlet biszkoptowy Jajko

Kaiserschmarrn z truskawkami na ciepło - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażenie omleta 1. Ubij białka na sztywno. W osobnej misce utrzyj do białości żółtka z cukrem, dodawaj naprzemiennie mąkę i mleko i miksuj. Potem wmieszaj delikatnie białko, zrób to szpatułką. Na patelnię daj masło, rozpuść je, ale nie nagrzewaj mocno patelni. Wylej omlet i smaż go na małym ogniu, po ok. 3-4 minutach przewróć go na drugą stronę. Można to zrobić za pomocą dwóch szpatułek.
  • 2. Truskawki umyj, przekrój na pół, włóż do garnuszka, dodaj cukier puder i podgrzewaj, wlej alkohol i smaż całość jakieś 5 minut.
  • 3. Usmażoy omlet rozerwij dwoma widelcami na duże kawałki. Podawaj oprószony cukrem pudrem i z truskawkami na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować