• Kaiserschmarren-słodki omlet Sissi

    Dodane przez: Neblina36

  • Nazwa austriackiego deseru cesarzowej Sissi pochodzi od słów "Kaiser" czyli cesarz i "Schmarren" czyli resztki.Zapewniam jednak,że ten wyjatkowy w smaku omlet,a właściwie puszysty naleśnik uzależnia.

  • Składniki

    - jajka (świeże,schłodzone): 5 sztuk
    - mąka pszenna (tortowa): 4 łyżki
    - masło: 4 łyżki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - cynamon: 1 szczypta
    - cukier puder (lub cukier kryształ): 1 łyżka
    - sok z malin (lub powidła śliwkowe): 3 łyżki

  • Sposób przygotowania

    1.
    Białka - krok 1

    Rodzynki namoczyć w przegotowanej wodzie.Mąkę przesiać przez sito.Białka oddzielić od żółtek.Żółtka energicznie wymieszać widelcem.Białka ubić na sztywną pianę,dodać żółtka.Całość masy delikatnie mieszać wsypując do niej mąkę i rodzynki.

    2.
    słodki omlet cesarzowej - krok 2

    Na teflonowej patelni (na małym ogniu) rozgrzać masło.Wlać masę i smażyć na średnim ogniu.Gdy spód zrumieni się,omlet pokroić na cztery części i odwrócić.Wierzch posypać cynamonem,na chwilę przykryć patelnię i odstawić.Cynamon bedzie roztaczać wspaniały zapach.Po minucie zdjąć pokrywkę,omlet rwać na mniejsze części.Podawać na ciepłym talerzu,posypany cukrem pudrem,polany sokiem malinowym lub z dodatkiem powideł śliwkowych.

    3.
    omlet Sissi - krok 3

    Deser godny podniebienia cesarzowej Sissi.Jego cynamonowa nuta i wspaniała słodycz stawia omlet na piedestale zimowych podwieczorków.Oprószony cukrem pudrem,jak białym śniegiem wygląda pieknie. Ciekawostka:istnieje opinia,że piękna i szczupła Sissi uwielbiała słodkości do kawy. Zachowały się rachunki z przeróżnych cukierni, gdzie cesarzowa zamawiała przede wszystkim słodycze.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    zima, Jajka, mąka pszenna, masło, zimowy_podwieczorek
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Neblina36

Neblina36 778

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-09-30T08:29:14+02:00

82 odwiedziny


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »