Kaczka z suszonymi owocami

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Danie podajemy z ryżem i żurawiną ze słoika.

Składniki:

  • mała kaczka (2 kg)
    po 10 dag suszonych jabłek i żurawiny
    ok. 100 ml żubrówki
    2 łyżeczki miodu
    oliwa
    sól, pieprz
    po 1/2 łyżeczki słodkiej i ostrej mielonej papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z suszonymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Owoce zalewamy żubrówką. Odstawiamy na 20 minut. Osączamy, żubrówkę zachowujemy. Kaczkę myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Nadziewamy owocami i zszywamy.
  • 2. Kaczkę wkładamy do brytfanny i polewamy oliwą wymieszaną z żubrówką.
    Pieczemy 90 minut w temp. 200 °C, często polewając powstałym sosem. Następnie smarujemy miodem i pieczemy jeszcze 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Suszona żurawina Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować