Kaczka z porzeczkową glazurą

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Kaczka przyrządzona z glazurą z czerwonej porzeczki była pomysłem na konkurs kulinarny na portalu pani Agaty Młynarskiej w Akademii Letniej. Okazała się tam moim sukcesem.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • - piersi z kaczki: 2 sztuki
    - czerwona porzeczka: 100 gramów
    - miód: 1 łyżka
    - mąka kukurydziana: 1 łyżeczka
    - sok jabłkowy: 150 mililitrów
    - brandy: 2 łyżki
    - kostka bulionowa: 1 sztuka
    - tymianek świeży kilka gałązek: 1 pęczek
    - sól do samku: 1 opakowanie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z porzeczkową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażone piersi kacze 1. Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C).
  • glazura porzeczkowa 2. W tym czasie zrobić glazurę. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę porzeczki rozgniatając widelcem, dodać miód. W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać glazurą. Udekorować gałązką tymianku. Podawać z mieszanką sałat i sosem winegret
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować