Kaczka przyrządzona z glazurą z czerwonej porzeczki była pomysłem na konkurs kulinarny na portalu pani Agaty Młynarskiej w Akademii Letniej. Okazała się tam moim sukcesem.
Dla 2 osób
Średni
Składniki:
- piersi z kaczki: 2 sztuki
- czerwona porzeczka: 100 gramów
- miód: 1 łyżka
- mąka kukurydziana: 1 łyżeczka
- sok jabłkowy: 150 mililitrów
- brandy: 2 łyżki
- kostka bulionowa: 1 sztuka
- tymianek świeży kilka gałązek: 1 pęczek
- sól do samku: 1 opakowanie
Kaczka z porzeczkową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi kaczki natrzeć solą z obu stron, położyć na rozgrzanej patelni skórą do dołu i smażyć do zrumienienia skórki (około 15 minut), przewrócić na drugą stronę i chwilę podsmażyć. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i trzymać w ciepłym piekarniku (150 stopni C).
2.W tym czasie zrobić glazurę. Zachować 1 łyżkę tłuszczu, który się wytopił z kaczki i podsmażyć chwilę porzeczki rozgniatając widelcem, dodać miód. W soku jabłkowym rozpuścić mąkę kukurydzianą i wlać na patelnię, dodać alkohol, listki tymianku i kostkę bulionową (lub sól). Zredukować, aby otrzymać gęstą konsystencję. Wyjąć kaczkę z piekarnika, pokroić w plastry ukośnie, polać glazurą. Udekorować gałązką tymianku. Podawać z mieszanką sałat i sosem winegret
Komentarze