Kaczka z persymoną,

0 (0 ocen)

a może z kaki, szaronem, hurmą lub hebanką ?Owoc ,który ma chyba najwięcej nazw na świecie, jest pełen słońca i słodyczy.Doskonały na desery ,sałatki czy dodatek do mięs.Dzisiaj proponuję udka kaczki z tym smacznym ,bogatym w witaminy owocem.

Składniki:

  • 1 persymona
    2 udka kaczki
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka tłuszczu do obsmażenia udek
    150 ml wina czerwonego

Kaczka z persymoną, - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka natrzeć solą i marynatą przygotowaną z oliwy, miodu, cytryny i zmiażdżonego czosnku. Pozostawić na parę godzin ,a najlepiej na noc.
    Następnie na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć udka ,przełożyć do naczynia żaroodpornego ,polać winem ,przykryć i dusić w piekarniku 1-1,15 h.
    Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego
    dodać 1 łyżkę marynaty w stylu chińskim i przesmażyć z obu stron plastry persymony , które na końcu posypać pieprzem kajeńskim.
    Udka serwować ze smażoną persymoną i chińskim sosem śliwkowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy