Bardzo lubię kaczkę, tym razem zrobiłam z żurawiną i innymi owocami które miałam. Kaczka wyszła soczysta, mięciutka palce lizać :-) Najbardziej smakowało mi nadzienie ze środka i owoce.
Kaczka z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myję, osuszam. W miseczce przygotowuję marynatę, z majeranku, rozmarynu, papryki, dodaję sos śliwkowy, olej, sól, pieprz, czosnek sprasowany, żurawinę.
2.Całość mieszam dokładnie i nacieram marynatą kaczkę na zewnątrz. Do pozostałej marynaty dodaję pokrojoną cebulę, i nadziewam kaczkę nią. Spinam szpilkami kaczkę i odstawiam na 24 do lodówki.
3. Na drugi dzień przekładam kaczkę do brytfanny, przykrywam ją i zapiekam tyle ile waży kaczka czyli około półtorej godziny. Po godzinie odkrywam wieko brytfanny żeby kaczka się zarumieniła. W trakcie pieczenia co jakiś czas polewam kaczkę sokami które wytworzyła. Dziesięć minut przed końcem pieczenia dodaję truskawki, maliny, porzeczki i dalej zapiekam.
Komentarze