Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym

4.5 (175 ocen)

Kaczkę kocham jeść, więc szukam coraz nowych pomysłów na jej przygotowanie.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
    2 czerstwe kajzerki
    5 dag suszonych podgrzybków
    żołądek
    wątróbka
    serduszko z kaczki
    1 spora pierś z kurczaka
    1 cebula
    olej i masło do smażenia
    2 jajka na twardo
    2 jajka surowe
    do zamarynowania kaczki:
    2 łyżki octu balsamicznego
    1 łyżka miodu
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżki oleju z pestek winogron
    1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    1 łyżka soli
    1 duży ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z nadzieniem mięsno-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka zamarynowana 1. Kaczkę umyłam, osuszyłam papierowym ręcznikiem.Oczyściłam z pozostałości piór.Zaszyłam otwór po szyi. Do miseczki przecisnęłam czosnek, dodałam pozostałe składniki marynaty i dokładnie wszystko wymieszałam.Przygotowaną marynatą dokładnie natarłam kaczkę, którą następnie owinęłam folią spożywczą i włożyłam na 12 godzin do lodówki.
  • farsz mięsno-grzybowy do kaczki 2. Mięso i podroby zmieliłam. Cebulę pokroiłam w bardzo drobną kostkę i usmażyłam na 1 łyżce oleju i 1 łyżeczce masła.Dodałam ugotowane, uprzednio namoczene i posiekane niezbyt drobno grzyby oraz pokrojone w dużą kostkę jajka na twrdo.Wbiłam 1 surowe jajko i 1 żółtko i uprzednio namoczoną i odciśniętą bułkę. Wszystko dokładnie wymieszałam, doprawiłam pieprzem mielonym i solą.
  • 3. Farszem wypełniłam dosyć luźno kaczkę, zaszyłam otwór. Piekłam 2,5 godziny w temp.190*C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować