Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób

Kaczka marynowana w winie i żubrówce, podana z jabłkami

  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 kaczka (ok. 2kg)
    żubrówka 100ml
    3 jabłka
    ok 400ml wino czerwone półsłodkie
    estragon
    tymianek
    jałowiec
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kilka suszonych śliwek
    3 ząbki czosnku
    zioła prowansalskie
    4 łyżeczki żurawiny ze słoika
    3 łyżeczki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina

Kaczka z jabłkami, marynowana w żubrówce i w winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka2 1. Kaczkę dzielimy na porcję, wkładamy do garnka, wlewamy żubrówkę.
    Przyprawiamy estragonem i tymiankiem. Przyprawy mają dokładnie oblepić kaczkę. Odstawiamy na około godzinę do lodówki.
    Przygotowujemy marynatę: wino 300ml, ziele, liście, jałowiec, czosnek i śliwki
    - wszystko gotujemy ok 3 minuty.
    Po wystygnięciu zalewamy kaczkę, przykrywamy i odstawiamy na około dobę!
    Kaczkę wkładamy do rękawa z połową marynaty.
    Pieczemy ok 2 godzin w temperaturze 180-200 stopni.
    Jabłka:
    każde jabłko kroimy na 8 części.
    Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy i na rozgrzaną nakładamy plastry jabłek. Smażymy z dwóch stron.
    Gdy jabłka zmiękną posypujemy je ziołami, chwilę smażymy.
    Następnie zalewamy winem - 100ml - "gotujemy" około minuty.
    Dodajemy żurawinę i miód - mieszamy.
    Kaczkę nakładamy na talerz, podajemy z jabłkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować