Kaczka z jabłkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz.

Pyszna kaczka z chrupiąca skórką ,rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Kaczka około 2 kg, 2 ząbki czosnku ,3 łyżki masła ,pieprz, sól , majeranek ,przyprawa do drobiu,5 łyżek oleju rzepakowego,3 jabłka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób wykonania;
    Kaczkę myjemy ,osuszamy nacieramy solą i pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę .Olej łączymy z przeciśniętym czosnkiem dodajemy majeranek ,przyprawy do drobiu mieszamy. Tak przygotowaną masą smarujemy ,nacierając całą kaczkę zewnątrz jak i wewnątrz. Kaczkę włożyć na godzien do lodówki.
  • 2. Po godzinie do kaczki dodajemy masło,kaczkę wkładamy do żaroodpornego naczynia ,pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 - 220 stopni około 1,5 godz .polewając ja wytopionym tłuszczem .Po połowie pieczenia kaczkę obracamy .Jabłka obieramy kroimy na ćwiartki posypujemy jeszcze majerankiem i dodajemy do kaczki ,pieczemy jeszcze około 40 min bez przykrycia do miękkości ciągle polewając tłuszczem .
  • 3. Podajemy z sosem .kluskami i czerwoną kapustą.

Porady

Kaczkę przykrywam folią aby się nie spiekła za mocno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować