Kaczka w owocowym sosie

4.5 (168 ocen)

Pyszne mięso z kaczki duszone w sosie z min sokiem z czarnego bzu oraz czarnej porzeczki.Mięso wyszło pyszne,polecam bo przepis nie jest skomplikowany a efekt naprawdę dobry:)

Składniki:

  • Porcje z kaczki-u mnie noga i pierś
    1 łyżka soku z czarnej porzeczki
    1 łyżka z soku z czarnego bzu
    1 łyżka sosu sojowego (styl japoński)
    1 łyżka jasnego octu winnego
    garść suszonej żurawiny
    szczypta płatkow chili
    2 rozgniecione ziarenka jałowca
    sól i pieprz
    szklanka wody lub bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w owocowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka w owocowym sosie 1. Mięso umyć,wysuszyć papierowym ręcznikiem,natrzeć solą,pieprzem i płatkami chili.Włożyć do miski,zalać sokiem z porzeczki i czarnego bzu,sosem sojowym i octem balsamicznym.Wrzucić żurawinę,jałowiec,wszystko wymieszać,przykryć miskę folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub całą noc do lodówki.
  • kaczka w owocowym sosie 2. Wyciągnąć mięso,naciąć skórę tak by nie uszkodzić mięsa,położyć na rozgrzaną patelnię,smażyć,odwracając porcje, do momentu aż skóra będzie rumiana.Zmniejszyć ogień i do zrumienionego mięsa dolać pół szklanki wody bądź bulionu oraz powstały z marynowania sok.Mięso dusić pod przykryciem przez ok. 2 godziny ,w razie konieczności dolać więcej wody lub bulionu.
  • 3. Mięso wyszło bardzo smaczne,wytworzyl się rownież wspaniały,aromatyczny sos,który świetnie pasuje do ziemniaków pieczonych,kaszy kuskus czy ryżu.Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować