kaczka w miodzie po alzacku

0 (0 ocen)

Polska wiejska kaczka wg francuskiej receptury.

Składniki:

  • kaczka w kawałkach (piersi, udka)
    sól
    kolorowy pieprz
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 - 3 szalotki
    pół szklanki rosołu
    2 - 3 łyżki miodu
    kieliszek wina deserowego np. sherry
    łyżeczka sosu worcester
    opcjonalnie 1 - 2 łyżki do zagęszczenia sosu

    do przybrania rukola
    sos żurawinowy wg przepisu http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zurawina-do-miesa-2
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w miodzie po alzacku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso solimy i przyprawiamy. Wkładamy do wysmarowanej oliwą brytfanny skórą do dołu i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 10 - 15 minut. na złoty kolor. Następnie obracamy i pieczemy z drugiej strony kolejne 10 - 15 minut. Powinno zostać lekko różowe. Mięso przekładamy na półmisek żaroodporny i cały czas trzymamy w cieple.
  • 2. Sos z pod pieczenia przelewamy do rondelka. Podduszamy w nim posiekaną cebulę. Następnie zalewamy rosołem. Dodajemy, miód, wino, sos worcester. Gotujemy 10 - 15 minut. Sos możemy zagęścić mąką.
  • 3. Sos rozprowadzamy na talerzu, na nim kładziemy porcję mięsa, ozdabiamy rucolą i sosem żurawinowym.

Porady

Jeśli wolimy mięso mocno wypieczone wydłużamy czas pieczenia. Do tak przygotowanej kaczki doskonale pasują krokieciki ziemniaczane: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zwariowane-krokieciki-ziemniaczane

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować