"Kaczka w jarzębinie"

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Wykwintna w smaku, nieziemska kaczka!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - kaczka: 1 sztuka
    - pieprz czarny: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - majeranek: 1 łyżeczka
    - śliwki kalifornijskie: 10 sztuk
    - konfitura z jarzębiny: 1 łyżka
    - czerwone wino: 0.5 szklanki
    - bulion warzywny: 1 szklanka
    - sałata, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, ogórek świeży: 4 pęczki
    - świeża bazylia, czosnek, jogurt,majonez, pieprz,sól: 1 sztuka
    - pure ziemniaczane: 4 sztuki

"kaczka w jarzębinie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę, umyć, podzielić, natrzeć solą i pieprzem.Posypać majerankiem.Odstawić na dobę do lodówki.
    Następnego dnia obsmażyć na złoty kolor.
    Przełożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 2 godziny.
  • 2. Przygotować sos do kaczki.
    Śliwki kalifornijskie pokroić i dodać do gotującego się bulionu,dusić tak długo, aż się rozgotują.Dodać łyżkę konfitury z jarzębiny i czerwone wino.Zredukować i zagęścić ciemną zasmażką, typu Knorr.
  • 3. Sałata z sosem bazyliowo- czosnkowym.
    Do jogurtu dodać łyżkę majonezu.
    Posiekać świeżą bazylię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Dodać do smaku, sól, cukier i pieprz.
    Sałatę porwać, ogórek pokroić w słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, rzodkiewkę pokroić w plasterki.
    Polać sosem bazyliowo-czosnkowym przed podaniem.
  • 4. Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowo jarzębinowym z pure ziemniaczanym i sałatą z sosem bazyliowo-czosnkowym.
    SMACZNEGO!!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy