"kaczka w jarzębinie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę, umyć, podzielić, natrzeć solą i pieprzem.Posypać majerankiem.Odstawić na dobę do lodówki.
Następnego dnia obsmażyć na złoty kolor.
Przełożyć do brytfanny i wstawić do rozgrzanego piekarnika (160 stopni) na 2 godziny.
2.Przygotować sos do kaczki.
Śliwki kalifornijskie pokroić i dodać do gotującego się bulionu,dusić tak długo, aż się rozgotują.Dodać łyżkę konfitury z jarzębiny i czerwone wino.Zredukować i zagęścić ciemną zasmażką, typu Knorr.
3.Sałata z sosem bazyliowo- czosnkowym.
Do jogurtu dodać łyżkę majonezu.
Posiekać świeżą bazylię, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać do smaku, sól, cukier i pieprz.
Sałatę porwać, ogórek pokroić w słupki, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, rzodkiewkę pokroić w plasterki.
Polać sosem bazyliowo-czosnkowym przed podaniem.
4.Kaczkę podawać polaną sosem śliwkowo jarzębinowym z pure ziemniaczanym i sałatą z sosem bazyliowo-czosnkowym.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze