Kaczka po pekińsku.

0 (0 ocen)

Przygotowanie oryginalnej kaczki po pekińsku wymaga tak wysokiego kunsztu ,że od kucharza amatora nie można żądać tej sztuki.

Składniki:

  • 1 dobrze utuczona kaczka
    125 ml wódki lub ginu
    2 łyżeczki soli lub 2 łyżki sosu sojowego
    170 g miodu
    1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
    125 ml wrzącej wody
    1 pęczek dymki
    Sos śliwkowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka po pekińsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka 1. Kaczkę dokładnie umyć ,usunąć tłuszcz ,gruczoł tłuszczowy i końcówki skrzydeł. Osuszyć w środku i na wierzchu. Skórę natrzeć wódką i odstawić na 30 min.
    W dużym garnku zagotować wodę ,aby sparzyć skórę. Ptaka zanurzyć we wrzątku i wyjąć ,nim woda zacznie ponownie wrzeć.
  • kaczka 2. Osuszyć i natrzeć solą. Powiesić za kuper na haku w przewiewnym miejscu i zostawić na noc. I tutaj pojawiają się kłopoty natury technicznej np. brak haka czy przewiewnego miejsca. W takiej sytuacji pozostaje nam lodówka.
    Następnego dnia zagotować 125ml wody ,wlać wino lub sherry, miód i tym roztworem smarować kaczkę 3-4 razy w godzinnych odstępach.
  • kaczka 3. I znowu powiesić kaczkę na 12-24 h, tym razem na 2 hakach za skrzydła ,aby tusza się nie ruszała. Podstawić miskę (tacę) na skapujący płyn.
    Po tym czasie umieścić kaczkę w piekarniku na ruszcie. Pod spód wstawić blaszkę wypełnioną wodą. Skrzydła przykryć aluminiową folią i piec w temp.200 stop. Przez 20-25 min. Następnie zmniejszyć temp. do 160stop.i piec przez 1 h. W połowie czasu kaczkę odwrócić.
    Skóra musi być dobrze przypieczona ,kolor ciemny brąz z odcieniem czerwonym ,jeśli tak nie jest ,należy zwiększyć temp. do 190 stop.
  • kaczka 4. Kaczkę wyjąć z pieca i odczekać 5 min. Zdjąć skórę i pokroić na małe kawałki 3-5 cm .Ja przecinam skórę wzdłuż grzbietu i podważam nożem ,wtedy łatwo odchodzi .Mięso pokroić na wygodne do jedzenia kawałki. Ułożyć na podgrzanym talerzu.
  • sos śliwkowy 5. W czasie pieczenia przygotować sos śliwkowy ,dymkę
  • kaczka 6. i upiec placki mandaryńskie .Białe części dymki ponacinać na długości 2,5cm ,tak gęsto jak to możliwe i zanurzyć w lodowatej wodzie
  • kaczka 7. . Powstałymi cebulowymi pędzelkami smarujemy placki sosem.
    Placki z kaczką po pekińsku jada się palcami.

Porady

Poniższy przepis ,z pewnej chińskiej restauracji ,został specjalnie uproszczony dla potrzeb domowej kuchni na podstawie klasycznego , liczącego 15 tysięcy słów. Oryginalność tej potrawy wynika przede wszystkim ze sposobu jedzenia. Mięso kaczki zawija się w placki mandaryńskie posmarowane odpowiednimi sosami ,obłożone paskami szczypioru i kawałkami świeżego ogórka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować