Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek w kostce) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.
2.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i mieszamy z żurawiną i majerankiem. Takim farszem nadziewamy kaczkę (zostawiamy trochę jabłek do dołożenia na koniec pieczenia). Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz.
3.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe jabłka z żurawiną i pieczemy.
Komentarze