Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną

4.5 (161 ocen)

  • 30 min

Wykwintne świątecznie danie obiadowe.Kaczka przyrządzona w ten sposób jest bardzo delikatna i soczysta.

  • 30 min

Składniki:

  • kaczka ok. 1,5-2kg

    4-5 łyżek majeranku,

    ½ kg jabłek

    Suszona żurawina,

    Żurawina do mięsa

    Czosnek w kostce

    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy, przyprawy (majeranek, sól, pieprz, czosnek w kostce) mieszamy i dokładnie nacieramy nimi mięso - nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo to zależy od waszych indywidualnych upodobań, ale kaczka powinna być dobrze doprawiona. Ja daję dużo majeranku bo majeranek nadaje kaczce niesamowity smak. Tak przygotowaną kaczkę przechowujemy w lodówce całą noc.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka obieramy, kroimy na małe kawałki i mieszamy z żurawiną i majerankiem. Takim farszem nadziewamy kaczkę (zostawiamy trochę jabłek do dołożenia na koniec pieczenia). Podlewamy wodą, przykrywamy i pieczemy około 1 godz.
  • 3. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy około 1,5- 2 godz. W trakcie pieczenia podlewamy dość często mięso sosem z pieczenia. Na pół godziny przed końcem pieczenia dodajemy pozostałe jabłka z żurawiną i pieczemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować