Kaczka pieczona z jabłkami

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.

Najczęściej przygotowuję kaczkę właśnie w taki sposób - faszerowaną jabłkami i marynowaną przez noc w przyprawach. Mięso wcześniej zamarynowane jest niezwykle aromatyczne i kruche. Efekt końcowy zawsze jest fantastyczny - kaczka dosłownie rozpływa się w ustach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka o wadze ok. 2 kg
    Marynata:
    2 łyżki suszonego majeranku
    1/2 łyżki suszonego tymianku
    5 ząbków czosnku
    2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
    1 łyżka oleju
    Nadzienie:
    3 duże winne jabłka
    1/2 łyżki majeranku
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Do oleju dodać czosnek, zioła, sól i pieprz. Marynatą natrzeć kaczkę z zewnątrz i od środka. Zamarynowaną kaczkę wstawić na noc do lodówki. Godzinę przed pieczeniem mięso wyjąć z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Jabłka pokroić na ćwiartki obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych i posypać majerankiem. Kaczkę nadziać jabłkami i szczelnie spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć na brytfannę z rusztem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny. Ostatnie 15 minut piec kaczkę ponownie w temp. 200 stopni, aby skórka się przypiekła. W czasie pieczenia kilkukrotnie polewać kaczkę wytopionym tłuszczem. Po upieczeniu kaczkę pozostawić przed rozkrojeniem na ok. 15 minut, aby soki wewnątrz równomiernie się rozeszły, a mięso pozostało soczyste.

Porady

Na każdy kilogram mięsa trzeba przeznaczyć ok. 1 godzinę pieczenia. Aby skórka była chrupiąca 15 minut przed końcem pieczenia można posmarować kaczkę osoloną wodą. Jeśli w trakcie pieczenia kaczka zbytnio się zarumieni można przykryć ją folią aluminiową. Do farszu można dodać także namoczoną w czerwonym winie żurawinę lub rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Kaczka Mięso

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować