Kaczka pieczona z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem, dobrze wypieczona, soczysta, z idealnie odchodzącym od kości mięsem. Czego chcieć więcej?

  • 3 godz.

Składniki:

  • kaczka:
    kaczka, o wadze około 2 kg bez podrobów
    2 łyżki suszonego cząbru
    5 łyżek suszonego majeranku
    sól i pieprz
    3 łyżki oliwy extra vergine
    2 jabłka
    kluseczki:
    szklanka mąki pszennej
    2 jajka
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka pieczona z jabłkami 1. Mrożoną kaczkę najpierw rozmrozić wkładając do lodówki na 24 godziny. Kaczkę umyć, zalać zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki soli morskiej i zostawić na 30 minut. Wyciągnąć z osolonej wody, umyć, osuszyć.
  • Kaczka pieczona z jabłkami 2. Cząber, majeranek, sól i czarnym pieprz wymieszać z oliwą. Mieszanka przypraw natrzeć
    kaczkę od zewnątrz. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i obtoczyć w mieszance przypraw. Włożyć do środka kaczki. „Zaszyć” ptaka wykałaczkami.
    Kaczkę piec w naczyniu odpornym bez pokrywki w 230 stopniach przez 1/2godziny (grzbietem do góry). Następnie zamknąć garnek pokrywką i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez kolejne 2 godziny. W połowie pieczenia przewrócić kaczkę na druga stronę.
  • 3. Kluseczki:
    Z podanych składników wyrabiamy sprężyste ciasto. Jeśli trzeba dodajemy maki – zależy od wielkości jajek. Z ciasta formujemy rulonik i nożem strącamy kluseczki na osolony wrzątek. Gotujemy około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Jabłka Kaczka Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować