Kaczka pieczona z jabłkami

4.49 (164 ocen)

  • 2 godz.

Kaczka pieczona z jabłkami to klasyka sama w sobie i najbardziej popularne połączenie kulinarne. Moja kaczka jest moczona w solance, a dzięki pieczeniu w worku, mięso jest kruche i aromatyczne. Bardzo łatwy przepis, polecam na niedzielny obiad.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 1 duża kaczka - u mnie 3 kg
    • pieprz, majeranek
    • 8 jabłek
    • 3 łyżki masła
    • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
    Solanka
    • 4 l wody
    • 6 łyżek soli
    • ziele angielskie - 10 sztuk
    • liście laurowe - 6 sztuk
Wystaw ocenę:

4.49 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka pieczona z jabłkami 1. Solanka
    • Zagotować 1/2 litra wody z przyprawami, pogotować 5 minut i dosypać sól. Gotować, aż się rozpuści.
    • Wymieszać wywar z pozostałymi 3,5 litrami zimnej wody mineralnej niegazowanej.
    • Kaczkę namoczyć w solance i pozostawić na 24 godziny w chłodnym miejscu.
    Pieczenie kaczki
    • Kaczkę osuszyć z solanki i natrzeć w środku i na zewnątrz pieprzem i majerankiem.
    • Jabłka pokroić na ósemki, nie obierać.
    • 4 jabłka włożyć do kaczki i zaszyć kaczkę za pomocą wykałaczek i sznurka - jak na zdjęciu.
  • 2.
    • Kaczkę włożyć do worka lub rękawa do pieczenia, związać i wykałaczką podziurawić worek w kilku miejscach.
    • Piec w temp. 170 st.C przez 1,5 godziny.
    • W tym czasie pozostałe jabłka obsmażyć na maśle z dodatkiem majeranku i szczypty soli. Podlać sokiem pomarańczowym i chwilę poddusić.
    • Upieczoną kaczkę podawać obłożoną duszonymi jabłkami. Uprzednio wyjąć wykałaczki i sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować