Kaczka pieczona

4.5 (179 ocen)

  • 4 godz. 10 min

Bardzo smaczny sposob na kaczke . Wspanial sie prezentuje na talarzach. Ja kaczke podzielilam tym razem i z czesci rosolowych ugotowalam pyszny rosol.

  • 4 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 kaczka
    garsc zurawiny
    garsc suszonych sliwek
    1 duze jablko (kwasne)
    lyzeczka majeranku
    cebula
    2 marchewki
    sol ,pieprz swiezo mielony
    3-4 ziarenka jalowca
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczke myjemy osuszamy i dzielimy na czesci .
    Ja osobiscie wykorzystalam skrzydlka i korpus do ugotowania rosolu.
    Reszte kaczki nacieramy mieszanka soli ,pieprzu i majeranku.
  • 2. Mieso ukladamy w brytfance ,dodajemy zurawine ,sliwki suszone ,marchew pokrojona w grube plasterki ,cebule podzeilona na 4-6 czesci ,oraz jablko pokrojone w osemki.
  • 3. Podlewamy okolo 150 ml goracej wody ,przykrywamy naczynie .
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C ,okolo 1,5 godziny -do miekosci miesa.

Porady

Czas pieczenia moze byc rozny ,zalezne jest od : *rodzaju piekarnika *wielkosci kaczki *naczynia w ktorym pieczemy dlatego majac to wszystko na uwadze ,nalezy sprawdzac miesko i piec do miekosci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Majeranek Marchewka Śliwki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować