Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z kaczki usuwam wnętrzności i dobrze ją myję. Nacieram kaczkę solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawiam w chłodne miejsce na 30 minut
2.w tym czasie kroję w piórka cebulkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulkę i smażę aż będzie szkląca . Do zeszklonej cebulki dodaje śliwki i wszystko dokładnie mieszam.
3.nadziewam kaczkę cebulką ze śliwkami i dokładnie kaczkę zamykam( można ja zeszyć bawełnianą nitką lub dobrze sczepić wykałaczkami)
4.tak przygotowaną kaczkę wkładam do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki i polewam ją po wierzchu oliwa. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż kaczka będzie miękka (około 2,5 godziny) co jakiś czas kaczkę należy podlać czerwonym winem.
Komentarze