KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI I CEBULKĄ

4.5 (166 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

pyszna kaczuszka na specjalne okazje:)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kaczka: 2.5 kilograma
    - śliwki suszone kalifornijskie bez pestek: 20 dekagramów
    - cebula: 3 sztuki
    - wino czerwone wytrawne: 2 szklanki
    - pieprz: 1 szczypta
    - sól: 1 szczypta
    - oliwa: 8 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana suszonymi śliwkami i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. z kaczki usuwam wnętrzności i dobrze ją myję. Nacieram kaczkę solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawiam w chłodne miejsce na 30 minut
  • 2. w tym czasie kroję w piórka cebulkę. Na rozgrzaną oliwę wrzucam cebulkę i smażę aż będzie szkląca . Do zeszklonej cebulki dodaje śliwki i wszystko dokładnie mieszam.
  • 3. nadziewam kaczkę cebulką ze śliwkami i dokładnie kaczkę zamykam( można ja zeszyć bawełnianą nitką lub dobrze sczepić wykałaczkami)
  • 4. tak przygotowaną kaczkę wkładam do naczynia żaroodpornego lub gęsiarki i polewam ją po wierzchu oliwa. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę do momentu aż kaczka będzie miękka (około 2,5 godziny) co jakiś czas kaczkę należy podlać czerwonym winem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kaczka Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować