Kaczka nadziewana mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę umyj, osusz, natrzeć vegetą ( lub inną przyprawą do kaczki ). Włóż do lodówki na 30 minut.
2.Cebulę obierz, posiekaj. Pieczarki oczyść, pokrój w kosteczki. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, podduś. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki dodaj do mielonego mięsa razem z żółtkiem i posiekanym czosnkiem, wymieszaj. Białko ubij, dodaj do masy mięsnej, połącz.
3.Farszem napełnij kaczkę. Końce Związać lub zeszyć. Kaczkę przełóż do brytfanki Zrób kilka dziurek i wstawić do nagrzanego piekarnika piec ok 60 minut w temp. 180 stopni C.. Podawać na gorąco z buraczkami i ziemniaczkami
Komentarze