Kaczka nadziewana jabłkami

4.5 (151 ocen)

  • 26 godz.

W święta obowiązkowo u mnie króluje kaczka nadziewana jabłkami. Rodzina się nią zachwyca. robiła ja moja babcia , teraz robię ja

  • 26 godz.

Składniki:

  • 2,7 kg kaczka świeża
    70 dg obranych jabłek
    3 cebule
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka płaska soli
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka nadziewana jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kaczka natarta 1.
    Kaczkę dokładnie myję, oczyszczam i osuszam. Odcinam skrzydła. Dokładnie nacieram kaczkę solą i majerankiem w środku i na zewnątrz. Odstawiam na dwie godziny do lodówki żeby przeszła przyprawami.
  • kaczka nadziana jabłkami 2. Jabłka obrane kroję na cząstki, cebule w piórka. Po wyjęciu z lodówki kaczkę nadziewam jabłkami i cebulką. Spinam szpilkami dokładnie żeby farsz nie wyleciał. Układam w brytfannie do której wlewam dwie łyżki oleju. Wstawiam kaczkę do piekarnika nagrzanego temp 180 stopni i piekę. Kaczkę należy piec tyle czasu ile ona waży. Moja była pieczona około 2,5 godziny. Kaczkę piekłam w przykrytej brytfannie. 10 minut przed końcem pieczenia zdjęłam pokrywę z brytfanny i dopiekałam dalej. Przed podaniem wyjmuję szpilki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kaczka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować