Kaczka na dziko

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Czasami zaglądam do zeszytu z przepisami mojej babci. Niektóre, zwłaszcza wykwintne, świąteczne, mimo upływu lat w ogóle się nie zestarzały.

Składniki:

  • ● kaczka
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 1/2 szkl. octu 10-proc.
    ● 2 cebule
    ● pęczek włoszczyzny (bez pora)
    ● po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego i goździków
    ● 2 liście laurowe
    ● kawałek imbiru
    ● łyżka tłuszczu
    ● 1/2 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● sól
    ● pieprz
    ● kilka liści sałaty
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka na dziko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka na dziko 1. Kaczkę myjemy i osuszamy.
    Cebule i czosnek obieramy. Pozostałe
    warzywa myjemy, obieramy
    i z cebulą kroimy w plastry.
    Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy kaczkę od
    wewnątrz. Z zewnątrz obkładamy
    warzywami.
  • 2. Pieprz, ziele angielskie i goździki
    rozgniatamy. Wsypujemy
    do 1/2 l wody. Dodajemy pozostałe
    przyprawy i ocet. Zagotowujemy.
    Następnie studzimy
    i zalewamy kaczkę. Przykrywamy
    i wstawiamy na 2 dni
    do lodówki. Odwracamy 2 razy
    dziennie.
  • 3. Kaczkę wyjmujemy z zalewy,
    osuszamy. Oprószamy pieprzem
    i solą. Smarujemy tłuszczem.
    Pieczemy 1,5 godziny w 180 °C,
    polewając powstałym sosem.
    Kaczkę układamy na liściach
    sałaty. Polewamy sosem.

Porady

● Wokół kaczki możemy ułożyć pokrojone w ósemki, posolone i skropione cytryną ziemniaki i upiec razem. ● Smacznym dodatkiem jest surówka z czerwonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Notka redakcyjna

PPK_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować