Kaczka faszerowana pieczona w rękawie

4.47 (195 ocen)

  • 3 godz.

Kaczkę piekła moja babcia, potem mama mnie nauczyła piec. Uwielbiam kaczkę nadziewaną mięsem.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka 2 kg
    Farsz
    15 dkg wątróbki drobiowej
    15 dkg serc drobiowych
    1 udko z indyka
    15 dkg boczku wędzonego
    1 jajko
    1 bułka
    ½ szklanki mleka
    Sól do farszu
    Pieprz
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka soli do natarcia kaczki
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.47 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka faszerowana pieczona w rękawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka 1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ja całą wewnątrz i zewnątrz majerankiem i solą. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Boczek, serca, wątróbkę, udko, cebulę mielimy maszynką do mięsa. Do Farszu mięsnego dodajemy bułkę namoczoną w mleku, sprasowany czosnek, jajko, sól, pieprz. Całość mieszamy i nadziewamy naszą kaczkę. Farsz mocno ubijamy. Kaczkę zaszywamy nitką. Wkładamy do rękawa i wlewamy 2 łyżki oliwy.
  • Kaczka upieczona 2. Kaczkę wkładamy do brytfanny bez przykrycia do piekarnika temp 180 stopni na około 2 godziny. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw żeby przyrumienić kaczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować