Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Kaczka wyluzowana faszerowana.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kaczka ok 2 kg

    nadzienie;
    500 g mięsa mielonego
    3 kromki chleba
    1 ugotowana marchewka
    garść rodzynek
    garść suszonej żurawiny
    pół łyżeczki papryki
    szczypta chili w płatkach
    pieprz
    sól
    1 jajko
    sos sojowy
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę należy umyć, oczyścić i wyluzować z kości. (kości zostawiamy na rosół) Kaczkę wewnątrz posolić i popieprzyć.
    Składniki nadzienia wymieszać, chleb bez skórki wkruszyć do nadzienia, marchewkę zetrzeć na tarce. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
    Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać na pieczenie nawet dobę.
    Piekarnik nagrzać do 170 st. wstawić kaczkę i piec godzinę bez otwierania, po godzinie odlać tłuszcz, do brytfanny wlać ok 3/4 szkl wody i co ok 15 min przez następną godzinę polewać kaczkę by nie wysychała.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować