Kaczka faszerowana mięsem z żurawiną i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaczkę należy umyć, oczyścić i wyluzować z kości. (kości zostawiamy na rosół) Kaczkę wewnątrz posolić i popieprzyć.
Składniki nadzienia wymieszać, chleb bez skórki wkruszyć do nadzienia, marchewkę zetrzeć na tarce. Nadzienie wyrobić i włożyć do kaczki, wszystkie otwory zaszyć przy pomocy wykałaczek i sznureczka.
Całą kaczkę nasmarować sosem sojowym. Tak przygotowana kaczka może poczekać na pieczenie nawet dobę.
Piekarnik nagrzać do 170 st. wstawić kaczkę i piec godzinę bez otwierania, po godzinie odlać tłuszcz, do brytfanny wlać ok 3/4 szkl wody i co ok 15 min przez następną godzinę polewać kaczkę by nie wysychała.
Komentarze