Kaczka faszerowana

4.5 (169 ocen)

Polecam tą kaczkę na niedzielne i świąteczne obiady jest znakomita.

Składniki:

  • 1 kaczka
    20 dkg wątróbki
    20 dkg mięsa mielonego
    cebula
    1/2 szklanki bułki tartej
    przyprawa do dań z drobiu
    2 jajka
    sól
    pieprz
    majeranek
    1 szklanka bulionu
    1 jabłko
    1 pomarańcza
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do dań z drobiu odstawić najlepiej na kilka godzin do lodówki. Cebulę posiekać i wraz z mięsem krótko podsmażyć na patelni. Wątróbkę sparzyć i drobno posiekać lub przekręcić przez maszynkę. Wszystkie składniki farszu: mięso z cebulą, wątróbkę, bułkę i jajka wymieszać doprawić solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Farsz włożyć do kaczki a otwory zaszyć. Pomarańcze obrać. Owoce pokroić w ósemki. Kaczkę włożyć w naczynie żaroodporne podlać bulionem i obłożyć owocami. Piec około 2 godz. w 180 st. C na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować