Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Soczysta , pieczona kaczka o lekko cytrynowym smaku i rumianej , maślanej skórce. Słodkiego akcentu nadają żurawina i suszone śliwki którymi wraz z wytworzonym sosem w trakcie pieczenia należy podlewać mięso. Tak przygotowana kaczka jest idealnym daniem na świąteczny stół lub uroczysty obiad.

Składniki:

  • 1 kaczka ( 2200 kg)
    300g.żurawiny do mięs i serów
    100g.suszonych śliwek
    100g.masła 82%
    Marynata:
    5 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki trawy cytrynowej ciętej
    2 łyżki majeranku
    1 łyżka kurkumy
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka chili
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka cytrynowa z suszonymi śliwkami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę połączyć razem , nasmarować kaczkę od zewnątrz i od środka , odstawić na noc do lodówki.
    .
  • 2. Następnego dnia do środka kaczki włożyć masło.
    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć przekrojone na pół suszone śliwki oraz żurawinę , położyć kaczkę.
  • 3. Piec bez przykrycia 2 godz w piekarniku nagrzanym do 200st.
    W trakcie pieczenia parokrotnie polewać kaczkę wytworzonym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka Suszone śliwki Trawa cytrynowa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować