Kacze uda i grilowane warzywa

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Przygotowywałam udka kacze, coś wspaniałego. Odpowiednio przyrządzone, w marynacie, pieczone są naprawdę pyszne. Z grilowaną papryką i cukinią, a także mandarynkami smakują i prezentują się soczyście.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 2 udka kacze
    maynata:
    3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, 1 łyzka sosu sojowego, szczypta cynamonu, kardamonu, 3 gożdziki, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka papryki czerwonej, łyżeczka miodu,
    3 ząbki czosnku
    rękaw piekarniczy
    2 mandarynki
    2 cukinie wąskie
    papryka szpiczasta czerwona
    przyprawy do grillowanych warzyw: sól, papryka wędzona, oregano
    oliwa z oliwek do posmarowania
    pietruszka nać
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze uda i grilowane warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować marynatę w moździerzu: utrzeć zielę, goździki i dodać oliwę, ocet, sos sojowy i pozostałe sypkie przyprawy. Tak przygotowaną marynatą zalać nogi kacze i wstawić na 2 godziny do lodówki.
    Wyciągnąć i przełożyć do rękawa piekarniczego wraz z marynatą, dołożyć 3 ząbki czosnku i wstawić do piekarnika. Piec w naczyniu żaroodpornym około godziny.

  • 2. Paprykę wydrążyć i przeciąć wzdłuż na 2-3 części, zaś cukinię pokroić wzdłuż na 3-4 paski. Przyprawić.
    Mandarynki przekroić na pół. Położyć na wysmarowanej oliwą patelni grillowej. Piec z obu stron, do pojawienia się charakterystycznych brązowych pasków.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować