Kacze skrzydełka w glazurze

4.5 (191 ocen)

Skrzydełka z kaczki pieczone w marynacie z dodatkiem miodu.

Składniki:

  • 8 kaczych skrzydełek (1100 g)

    Marynata:
    2 ząbki czosnku
    3 łyżeczki mąki kukurydzianej
    3 łyżki oleju
    2 łyżki wody
    3 łyżeczki miodu
    1 łyżka curry
    1 łyżka oregano suszonego
    przyprawa uniwersalna do potraw lub sól do smaku (wg uznania)
    pieprz biały mielony do smaku (wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kacze skrzydełka w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kacze skrzydełka w glazurze 1. Mięso umyć, wytrzeć do sucha. Czosnek posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Dokładnie natrzeć skrzydełka. Szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  • Kacze skrzydełka w glazurze 2. Zamarynowane skrzydełka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać pozostałą marynatą. Naczynie przykryć pokrywą. Mięso piec 40 - 50 min (180 - 200 st. C). Po tym czasie zdjąć pokrywę z naczynia i dopiekać jeszcze około 10 min (aż mięso apetycznie się przyrumieni).

Porady

W podobny sposób można przygotować mięso z kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować