Kabaczkowe krążki

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Kabaczek z odrobiną ryżu, nadziany papryką, kurczakiem, zapiekany z serem i szczyptą bazylii. Prezentuje się niezwykle efektownie a jego wygląd jest równie przyjemny dla oka jak jego smak dla języka.

  • Łatwy

Składniki:


  • - kabaczek pokrojony w grube plastry: 4 sztuki
    - ryż ugotowany: 6 łyżek
    - papryka pomarańczowa: 0.25 sztuki
    - jajko małe: 1 sztuka
    - suszona bazylia: 1 łyżka
    - cebula mała: 0.5 sztuki
    - papryczka chilli czerwona: 0.5 sztuki
    - kurczak wędzony-udko: 1 sztuka
    - ser cheddar tarty: 3 łyżki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz cayenne: 4 szczypty
    - olej: 1 łyżeczka

Kabaczkowe krążki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kabaczkowy krążek 1. Plastry kabaczka wydrążamy z pestek, smarujemy lekko olejem, kładziemy na teflonową patelnię i pod przykryciem trzymamy po 3 minuty z każdej strony. Następnie przekładamy je na tackę wyłożoną aluminiową folią.
  • Krążki z kabaczka 2. Farsz: w misce łączymy ze sobą ugotowany ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobnionego na kawałki kurczaka, drobno pokrojoną cebulę, suszoną bazylię, roztrzepane jajko, tarty ser, pokrojona w krążki papryczkę chilli. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy krążki (możemy przed włożeniem do piekarnika posypać je dodatkowo serem). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy