Kabaczki faszerowane mięsem wieprzowo - cielęcym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować farsz : cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać łyżkę masła, mielone mięso i smażyć około minuty. Następnie wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć, połączyć z mięsem mielonym, dodać natkę pietruszki, sól, pieprz i mieloną paprykę. Wbić jajko i wyrobić farsz. Kabaczki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na 2 połówki, oczyścić z pestek. Zagotować wodę, posolić, wrzucić połówki kabaczków, obgotować lekko. Następnie wyjąć bardzo delikatnie używając łyżki cedzakowej, przelać zimną wodą i osuszyć. Nadziać farszem. Rondel wysmarować masłem, ułożyć kabaczki, wierzch skropić bulionem, przykryć i dusić około 20 minut. Śmietanę rozmącić z mąką, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem, włożyć do małego naczynia i podgrzewać, mieszając, aż sos zgęstnieje. Sosem polać kabaczki.
Komentarze