Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką

4.5 (185 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne połączenie świeżych warzyw z mięsem - jeden z darów lata

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone: 250 gramów
    - kabaczek: 1 sztuka
    - papryka żółta: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 3 ząbki
    - koncentrat pomidorowy: 1 łyżeczka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
    - papryka ostra: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką 1. Kabaczek myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Z każdego takiego plastra wydrążamy miąższ pozostawiając cienki spód.
  • Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką 2. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na masełku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy do miękkości i doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką 3. Pod koniec smażenia dodajemy ser starty na grubych oczkach tarki - wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy plastry kabaczka i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować