Kabaczek faszerowany mięsem mielonym i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kabaczek myjemy i kroimy na plastry o grubości około 3 cm. Z każdego takiego plastra wydrążamy miąższ pozostawiając cienki spód.
2.Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na masełku dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Wszystko razem dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i wszystko razem smażymy do miękkości i doprawiamy przyprawami oraz dodajemy koncentrat pomidorowy.
3.Pod koniec smażenia dodajemy ser starty na grubych oczkach tarki - wszystko mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy plastry kabaczka i wkładamy je do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 min.
Komentarze