Jubileuszowy drożdżowiec PP WS

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Z okazji jubileuszu pisma PP WS, przygotowałam smaczne ciasto

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
    1 szklanka mleka
    40 g drożdży
    100 g cukru
    125 g margaryny
    3 żółtka
    2 g soli
    tłuszcz do posmarowania foremki
    składniki na kruszonę:
    2 łyżki masła
    4 łyżki mąki pszennej
    4 łyżki cukru
    oprócz tego:
    1 papierówka
    10 g cukru puderu
    foremka: 32 x 20 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jubileuszowy drożdżowiec pp ws - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W 1/2 szklance ciepłego mleka utrzeć drożdże z łyżeczką cukru i dwoma łyżkami mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  • 2. W garnuszku rozpuścić w pozostałym mleku margarynę, resztę cukru, po czym odstawić do ostgnięcia.
  • 3. Do miski przesiać mąke pszenną, wsypać sól, dodać żółtka, stopniowo wlewać mleko z dodatkami, rozczyn i wyrabiać ciasto.
    Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia.
    Kruszonka: masło zagnieść z mąką pszenną, cukrem zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
  • 4. Na posmarowaną tłuszczem foremkę wyłożyć ciasto, zetrzeć na wierzch jabłko, wysypać kruszonkę i wstawić do gorącego piekarnika, piec 60 minut w temperaturze 180 st C.
  • Jubileuszowy drożdżowiec 5. Po ostudzeniu ciasta, posypać cukrem pudrem.

Porady

Do pieczenia ciasta drożdżowego polecam używać mąki typu 500

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować