Jogurtowy torcik z czereśniami

0 (0 ocen)

Ten torcik robi się bardzo szybko i jest bardzo łatwy nawet dla początkujących kucharek. Minimum składników a jaki efekt! Najważniejsze aby ładnie go udekorować świeżymi owocami a będzie cieszył nie tylko podniebienie ale też oko każdego łasucha :)

Składniki:

  • kilkanaście małych okrągłych biszkoptów
    duży jogurt naturalny
    2 galaretki truskawkowe
    20-30 dag czereśni
    mięta do dekoracji

Jogurtowy torcik z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuścić w 1/2l gorącej wody, ostudzić. Czereśnie umyć pod bieżącą wodą, część wypestkować a resztę zostawić do dekoracji. Galaretkę wymieszać z jogurtem i wypestkowanymi czereśniami, odstawić do lodówki aby masa zaczęła tężeć. Tortownicę (18cm) wyłożyć folią. Na dnie ułożyć biszkopty i powoli zalewać tężejącą masą jogurtową. Należy uważać aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Torcik odstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia.
    Zdjąć folię i udekorować pozostałymi czereśniami i listkami mięty. Można podawać z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy