Jogurtowy torcik wiśniowy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszne połączenie kwaskawych wiśni z masą śmietanowo- jogurtową. Świetnie orzeżwia w upalne dni.

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
    6 łyżek mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    6 łyżek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    6 łyżek oleju

    warstwa wiśniowa: 80 dag wiśni bez pestek ( u mnie mrożone)
    2 galaretki wiśniowe
    3/4 szklanki cukru

    warstwa jogurtowo-śmietanowa: 250 ml śmietanki 30%
    600 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki żelatyny
    5 łyżek cukru pudru
    łyżka cukru waniliowego

    ponadto: 50g płatków migdałowych
    szklanka pokruszonych ciastek: słomka ptysiowa
    100g czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowy torcik wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka. Mąki przesiać z proszkiem i razem z olejem wymieszać na gładką masę. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. 26 cm. Piec 30 minut w temp.175 st.
  • 2. Warstwa wiśniowa: wiśnie zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin, aż puszczą sok. (zostawić kilka do dekoracji ). Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku i schłodzić. Lekko stężałe połączyć z wiśniami, wymieszać i wstawić do lodówki.
  • rozsmaruj śmietanę na biszkopcie 3. Warstwa jogurtowo-śmietanowa: śmietankę ubić z cukrami i jogurtem.Żelatynę wymieszać z pół szklanki wrzątku, odstawić do spęcznienia, podgrzewając rozpuścić. Ostudzoną żelatynę połączyć z masą jogurtową i wstawić do lodówki.
  • rozsmaruj galaretkę na śmietanie 4. Na ostudzony biszkopt wyłożyć połowę masy jogurtowej, a na nią stężałą galaretkę wiśniową. Jeśli galaretka dostatecznie stężała, powtórzyć czynność: wyłożyć pozostałą masę jogurtową i wiśniową.
  • ciastka i migdały upraż na patelni 5. Na suchej patelni uprażyć pokruszone ciastka z migdałami i ostudzonymi posypać ciasto. Wierzch polać roztopioną czekoladą, posypać wiśniami i wstawić do lodówki na całą noc.

Porady

* do tortownicy użyłam papieru do pieczenia przed ewentualnym spłynięciem galaretki na dno * czekoladę można pominąć i zastąpić ją np.cukrem pudrem * zamiast ciasteczek można odkroić cienki paseczek z wierzchu biszkopta, pokruszyć go i uprażyć razem z płatkami migdałowymi * jeśli ktoś lubi słodsze ciasta, do wiśni warto dodać więcej cukru

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować