Jogurtowy sernik z brzoskwiniami

4.5 (156 ocen)

Lekki, delikatny i puszysty sernik z brzoskwiniami na jogurtach greckich i do tego szybki w wykonaniu :)

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1/2 szklanki cukru
    7 żółtek
    1 margaryna
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany

    MASA JOGURTOWA:
    3 duże jogurty greckie (3 x 400 g)
    szklanka cukru
    7 białek
    2 budynie śmietankowe

    DODATKOWO:
    puszka brzoskwiń
    słoiczek dżemu brzoskwiniowego
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Jogurtowy sernik z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicy siekamy margarynę z mąką, dodajemy cukier, śmietanę, proszek do pieczenia i żółtka. Zagniatamy ciasto.
    Mniejszą połowę ciasta wkładamy do zamrażarki,
    Resztę ciasta wylepiamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce i pieczemy 15 min w 180 stop C
  • 2. Jogurty miksujemy z cukrem i budyniami do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy jogurtowej. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3. Na podpieczone ciasto rozsmarowujemy dżem brzoskwiniowy - następnie połowę masy jogurtowej - odsączone kawałki brzoskwiń- druga połowa masy- druga część ciasta z zamrażarki.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w temp 180 stop C. Sernik z brzoskwiniami studzimy przy otwartych drzwiach piekarnika.

Porady

ciasto najlepsze na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować