Jogurtowy łosoś z warzywami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łosoś delikatny, dietetyczny czosnkowy. Polecam z warzywami. Ryba nie tylko musi być smażona ale lepsza i zdrowsza jest pieczona.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 kawałki łososia
    2 cebule
    1 łyżeczka majeranku
    sól, pieprz


    pozostałe:
    25 dkg pomidorków koktajlowych
    20 dkg pieczarek
    cytryna
    sól, pieprz
    cubrzyca czerwona
    1/2 szklanki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    koperek świeży
    olej

Jogurtowy łosoś z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łosoś w marynacie 1. Łososia przekładam do miski, dodaje pokrojoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek, sok z cytryny. Odstawiam na noc do lodówki.

  • przesmażone pomidory 2. Drugą cebule kroję drobno przesmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki które też skrapiam cytryną żeby nie ściemniały. Przesmażam, na końcu dodaję pomidorki i dalej smażę. Doprawiam solą, pieprzem, cubrzycą.
  • łosoś z sosem czosnkowym przed pieczeniem 3. Na drugi dzień jogurt mieszam z czosnkiem sprasowanym, dodaję sól. Na każdym kawałku łososia nakładam jogurt zawijam, w folię aluminiową i zapiekam 20 minut temp 190 stopni Rybę podaję z warzywami i posypuję koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy