Ciasto jogurtowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubić.Następnie dodać żółtka ,ubić na kremową masę.Mąkę z proszkiem przesiać ,dodać do masy ,wymieszać delikatnie łyżką,dodać olej,wymieszać.Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .Piec ok 30-35 min w 180 st.
Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody.Truskawki pokroić w plasterki ,ułożyć na wystudzonym biszkopcie,zalać tężejącą galaretką.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem,dodać wystudzoną żelatynę.Tężejącą masę wyłożyć na galaretkę truskawkową.
Komentarze