CIASTO JOGURTOWO-TRUSKAWKOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne ,orzeźwiające ciasto na gorące dni...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    6 jaj
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju
    Galaretka truskawkowa:
    ok 0,5 kg truskawek
    2 galaretki czerwone
    Warstwa jogurtowa:
    800 ml jogurtu naturalnego
    5-6 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

Ciasto jogurtowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier,ubić.Następnie dodać żółtka ,ubić na kremową masę.Mąkę z proszkiem przesiać ,dodać do masy ,wymieszać delikatnie łyżką,dodać olej,wymieszać.Ciasto wylać na wysmarowaną blaszkę 25/36 cm .Piec ok 30-35 min w 180 st.

    Galaretki rozpuścić w 2,5 szklankach gorącej wody.Truskawki pokroić w plasterki ,ułożyć na wystudzonym biszkopcie,zalać tężejącą galaretką.

    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.Jogurt zmiksować z cukrem pudrem,dodać wystudzoną żelatynę.Tężejącą masę wyłożyć na galaretkę truskawkową.

Porady

Wierzch można polać rozpuszczoną czekoladą ...

Komentarze

Podobne przepisy