Jogurtowo - śmietanowy z owocami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Lekkie ciasto na lato. Smaczne, szybkie i proste :)

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    5 płaskich łyżek cukru kryształu
    1 mała paczka cukru waniliowego
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa I:
    ok. 0,5l jogurtu owocowego (np. Gratka)
    1 paczka galaretki truskawkowej
    1 łyżeczka żelatyny

    Masa II:
    0,5 l śmietany 36%
    1 mała paczka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa III:
    ok. 250 ml jogurtu owocowego (np. Gratka)
    1 galaretka truskawkowa

    Dodatkowo na wierzch:
    migdały w płatkach
    dowolne świeże owoce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty

Jogurtowo - śmietanowy z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  • 2. Do piany dodajemy cukier i ubijamy ponownie na sztywno.
  • 3. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • 4. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem.
  • 5. Ciasto rozprowadzamy na formie i pieczemy w 170°C przez ok. 30 minut.
  • 6. Robiąc Masę I najpierw rozpuszczamy galaretkę i żelatynę w 1,5 szklanki wody. Tężejącą łączymy z jogurtem i równomiernie rozprowadzamy na biszkopcie.
  • 7. Robiąc Masę II ubijamy śmietanę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier waniliowy i cukier puder. Na samym końcu dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Rozprowadzamy na cieście.
  • 8. Do Masy III rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wody i tężejącą łączymy z jogurtem. Rozprowadzamy na wierzchu ciasta.
  • 9. Ciasto dekorujemy świeżymi owocami oraz płatkami migdałowymi.

Porady

1. Aby przyspieszyć tężenie galaretki można ją włożyć do lodówki, jednak trzeba pilnować żeby całkiem nie stężała (powinna być gęsta ale wciąż lejąca). 2. Żelatynę można rozpuścić zalewając odpowiednią ilością zimnej wody i gdy napęcznieje włożyć ją na ok.20s do mikrofalówki a następnie wymieszać. 3. Ciasto zamiast migdałami można udekorować tartą czekoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jogurt Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować