220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu mielonego
1 łyżeczka sody
100 g cukru
170 g łuskanych orzechów włoskich
2 jajka
50 g miodu
250 ml jogurtu typu greckiego
150 ml oleju
Tortownica 23 cm
Jogurtowo-cynamonowe ciasto z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Orzechy zmiksować w blenderze ( około 50 g odłożyć w całości). Do miski przesiać mąkę, dodać przesiany proszek, sodę oraz cynamon. Wymieszać.Dodać zmiksowane orzechy, ponownie wymieszać. Odłożyć. Do drugie miski przelać jogurt, dodać cukier, miód, olej oraz jajka. Wymieszać dobrze widelcem. Następnie stopniowo wsypywać suche składniki i nadal mieszać widelcem tylko do momentu aż składniki się połączą. Dodać całe orzechy i szybko wymieszać. Piekarnik nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem i wylać ciasto. Wyrównać. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Ostudzić przez chwilę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze