Jogurtowiec z malinami

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Lekkie i kremowe ciasto, posmak pomarańczy wspaniale współgra z maślanym spodem i sporą ilością malin

  • 60 min

Składniki:

  • maliny 400g,
    jogurt naturalny 390g x 2 opakowania,
    żelatyna 20g,
    ciasteczka maślane (np. Digestive) - 1 opakowanie,
    sok z połowy pomarańczy,
    mleko (do rozpuszczenia żelatyny),
    cukier,
    masło 1/2 kostki,
    1 galaretka malinowa
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery

Jogurtowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia) 1. Ciastka kruszymy na pył.
  • Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia) 2. W garnku roztapiamy masło, które łączymy z pokruszonymi ciastkami i dokładnie mieszamy.
  • Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia) 3. Masą z ciastek wypełniamy dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugniatamy, wstawiamy na około kwadrans do lodówki.
  • Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia) 4. W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty mieszamy z sokiem z pomarańczy i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w mleku, wlewamy ją do masy jogurtowej ciągle mieszając - dokładnie ją rozprowadzamy. Białą masę przelewamy do tortownicy.
  • Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia) 5. W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy galaretkę malinową z 400ml wody.
  • Jogurtowiec z malinami (bez pieczenia) 6. Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej gęsto resztę malin i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

Przygotowując masę jogurtową warto, aby jogurt był zimny, wtedy szybciej stężeje po dodaniu żelatyny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować