Jogurtowiec z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciastka kruszymy na pył.
2.W garnku roztapiamy masło, które łączymy z pokruszonymi ciastkami i dokładnie mieszamy.
3.Masą z ciastek wypełniamy dno tortownicy oraz jej brzegi i dobrze ugniatamy, wstawiamy na około kwadrans do lodówki.
4.W tym czasie przygotowujemy masę jogurtową. Jogurty mieszamy z sokiem z pomarańczy i cukrem (do smaku) aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w mleku, wlewamy ją do masy jogurtowej ciągle mieszając - dokładnie ją rozprowadzamy. Białą masę przelewamy do tortownicy.
5.W masę wkładamy kilkanaście malin i wciskamy, masę odstawiamy do stężenia. Przygotowujemy galaretkę malinową z 400ml wody.
6.Gdy masa jogurtowa stężeje układamy na niej gęsto resztę malin i całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Porady
Przygotowując masę jogurtową warto, aby jogurt był zimny, wtedy szybciej stężeje po dodaniu żelatyny.
Komentarze