Jogurtowiec truskawkowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię piec ciasta i staram się szukać nowości. W mojej rodzinie wypieki znikają błyskawicznie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do piecz.

    Masa truskawkowa:
    1 l jogurtu truskawkowego
    kostka margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    2 żółtka
    10 łyżeczek żelatyny
    2 galaretki truskawkowe
    truskawki

Jogurtowiec truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jogurtowiec truskawkowy 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i żółtka, mieszamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem, mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 30-40 minut w 160-180 °C.
  • 2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Galaretki przygotowujemy wedł
  • 3. Cukier puder z dwoma żółtkami ucieramy (lub miksujemy) z margaryną. Masę mieszamy z jogurtem i żelatyną i szybko rozsmarowujemy na ostudzonym biszkopcie.
  • 4. Gdy masa zastygnie, układamy truskawki i zalewamy tężejącymi galaretkami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy