jogurtowe ptasie mleczko

0 (0 ocen)

  • 50 min

ptasie mleczko z jogurtu bałkańskiego jest mniej kaloryczne niż tradycyjne ale tak samo smaczne

  • 50 min

Składniki:

  • jogurt bałkański 500 gr
    jajka 3 sztuki
    żelatyna spożywcza 3 łyżeczki
    cukier puder 1/3 szklanki
    galaretka cytrynowa 1 sztuka
    ciastka czekoladowe 10 sztuk
    masło 2 łyżki
    kakao

Jogurtowe ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. oddzielamy białka od żółtek,galaretkę przesypać do miseczki dodać żelatynę zalać 1 szklanką wrzącej wody ,do żółtek dodać cukier oraz jogurt ,białka ubić na sztywno dodać do masy,zimną tężejącą galaretkę zmiksować na piankę dodać do jogurtowej masy.całość delikatnie wymieszać ,białka ubić na sztywno dodać do masy,całość delikatnie wymieszać przygotować formę ja użyłam miski którą wyłożyłam folią spożywczą ,przelać masę wstawić na pół godz. do lodówki wyjąc ciasto z lodówki
    na wierzch wysypać zmiksowane ciastka ,ręką dognieść i włożyć do lodówki najlepiej na noc ,na drugi dzień obrócić miskę wyjąc ciasto ,oprószyć kakao .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy