Jogurtowe mufinki

4.5 (157 ocen)

  • 10 min

Idealny deser dla niezapowiedzianych gości.

  • 10 min

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 100 g masła, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 jajka, garść rodzynek, pół tabliczki deserowej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Jogurtowe mufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W jednej misie mieszamy ze sobą suche składniki tj. przesianą mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sól.
    2. W drugiej misie mieszamy mokre składniki: roztrzepane jajka, jogurt oraz rozpuszczone, lekko ciepłe masło.
    3. Suche składniki łączymy z mokrymi oraz rodzynkami, szybko i mało dokładnie mieszając.
    4. Surowe ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotki lub bezpośrednio wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą formy do mufinek.
    5. W środku każdej mufinki zanurzamy kawałek deserowej czekolady.
    6. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku, przez około 25 minut.

Porady

- Rodzynki będą smaczniejsze, jeśli przed dodaniem zalejemy je na krótko wrzątkiem. - Mokre i suche składniki należy wymieszać ze sobą niedbale. Dopuszcza się pozostawienie grudek, a wtedy mufinki wyjdą najlepsze.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować