Jogurtowe muffinki z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam je i na pewno wykonam je jeszcze w innym połączeniu, według mnie to najlepszy przepis na muffinki jogurtowe.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    1/3 szklanki oleju
    2/3 szklanki jogurtu greckiego
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
    szczypta soli

    SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/3 szklanki mąki tortowej
    szczypta cynamonu
    2 łyżki masła, temp. pokojowa

    DODATKOWO:

    ok. 250g truskawek świeżych
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki Kruszonka

Jogurtowe muffinki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i łączymy z cukrem oraz solą. Jajka mieszamy z jogurtem, ekstraktem i olejem. Mokre składniki dodajemy do suchych i miksujemy tylko do połączenia. Truskawki kroimy w niewielkie kawałeczki i oprószamy mąką. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż do powstania grudek. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki lub papilotek wypełniając do 3/4 wysokości. Oprószamy wierzch kruszonką. Pieczemy w temp. 200 C przez około 20 min do tzw. suchego patyczka.

Porady

http://ilovebake.pl/2015/04/30/jogurtowe-muffinki-z-truskawkami-i-kruszonka-majowka-2015/ - link do przepisu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brązowy cukier Jogurt Olej Truskawki Wanilia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować