JOGUROWIEC NA ZIMNO.

0 (0 ocen)

Lekki jogurtowiec stanowi świetną alternatywę dla sernika na zimno. Jest szybszy i łatwiejszy w przygotowaniu, a smakuje równie dobrze.

Składniki:

  • 3 jogurty z ziarnami po 400g
    4-5 łyżek żelatyny
    1/2 szklanki mleka*

    200 g płatków śniadaniowych
    2/3 kostki miękkiego masła

Jogurowiec na zimno. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki śniadaniowe mielę malakserem ( jeśli nie mamy malaksera, porcjami
    rozgniatam płatki wsypane do woreczka plastikowego przy pomocy wałka).
    Mieszam dokładnie z miękkim masłem.
  • 2. Spód tortownicy o średnicy 21 cm wykładam folią aluminiową, wylepiam masą z płatków
    i na minimum 30 minut wkładam do lodówki.
  • 3. Żelatynę wsypuję do małego garnuszka, zalewam mlekiem i czekam,
    aż napęcznieje. Następnie podgrzewam ją, aby się rozpuściła, studzę.
    Miksuję z jogurtami.
  • 4. Kiedy masa zacznie gęstnieć, wylewam na spód i schładzam w lodówce
    minimum 3h, aby jogurtowiec dobrze stężał

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy